lördag 31 oktober 2009





Dag 3
Det första stoppet idag är Saligprisningarnas berg. Det har blivit en av mina favoriter. Från detta berg har man en ”outstanding” utsikt över Gennesarets sjö. Nedanför berget gick en viktig handelsväg på Bibelns tid. Här måste Jesus och lärjungarna ofta gått fram, och från detta berg, hölls världens mest berömda predikan. Matteus var den lärjunge som på bästa sättet fångade upp mästarens undervisning. Det verkar som han nästa ordagrant har kunnat återge denna odödliga predikan. Jag brukar endast stanna vid de åtta saligprisningarna. ”Saliga är de som är fattiga i anden”. Vad Jesus säger är; ”att när människan inser sin egen begränsning, sitt ständiga behov av Gud, då är hon salig”. Salig är ett svårt ord att översätta från grekiskan, men det betyder en överjordisk lycka. Det är inte när vi är stolta och övermodiga som vi är att gratulera, men när vi är ödmjuka, barmhärtiga och fattiga i anden, ständigt beroende av Gud. Då får vi vara med om livets stora äventyr. Gud finns och kan leda en liten människa på sitt personliga sätt.
Sedan fortsatte vi ned till Petrus platsen. Här läste Daniel från Joh. 21 och talade om Petrus som examinerades i ämnet kärlek. ”Älskar du mig” det är frågan Jesus så närgånget ställer. Detta är en oerhört vacker plats, alldeles invid sjön, kanske var det just här Jesus stod på stranden, när lärljungarna hade fiskat hela natten. Detta är platsen för upprättelse, även om du har misslyckats ”femtioelva” gånger säger Daniel, han har själv svårt att hålla tårarna tillbaka då han lever sig in i berättelsen. Daniel skall precis säga Amen, då en katolsk präst kommer och säger, nu måste ni flytta på er, en grupp på 4 katoliker skall hålla mässa. Jag tycker att den där prästen kunde lugnat sig, eller tagit platsen bakom oss, som var ledig, men… Efter mötesstunden går alla runt på egen hand, några går ned till vattnet, andra tittar på de stora träden. Benjaminfikus, Jakarandaträdet, Flamträdet och Daddelpalmerna. Det är sagoligt vackert runt Gennesarets sjö. Resan fortsätter till Kapernaum. Vi tittar på ruinerna och hör lite om stadens historia, idag ligger den i ruiner, men vad sa Jesus om Kapernaum, ”du skall fara ned till dödsriket”. Tala om en träffsäker profetia, så blev det.

Underbara platser i all ära, men nu är det lunchdags. Idag äter vi på Ein Gevs fiskrestaurang. Kibbutzen ligger på Gennesarets östra strand och maten smakar gott. Nu har vi besökt 2 kibbutzer och fått en liten uppfattning hur dessa ”kollektiv” fungera, frivillig socialism, eller kommunism om man så vill. Men mer och mer börjar även dessa kibbutzer att privatiseras.

Dagen avslutas med en dopförrättning i floden Jordan. Johannes Amritzer talar om dopet. 2 yngre deltagare skall döpas. Det är fullt med småfisk och de nafsar lite på dopkandidaternas fötter. Några stora fiskar på 40-50 cm finns också i närheten. En ”Ihller”, ser ut som en liten säl, den simmar i floden och verkar lite nyfiken, det är första gången jag ser ett sådant djur här.
Det är underbart med dopförrättningar och vi har säkert fått döpa 150 personer på våra resor. Grupper från hela världen kommer hit. Efter detta påbörja vi resan upp till Jerusalem. I vår buss är det ganska mycket allsång. Daniel sjunger och spelar med gruppen och stämningen är på topp. Vi stannar på utsiktsplats vid Jeriko och berättar lite om världens äldsta stad. När bussen rullar in i Jerusalem så spelas en mäktig sång om Jerusalem i högtalarna och när denna odödliga stad öppnar sig för vår grupp så är det glädjerop i bussen. Städernas stad, den stora konungens stad. Mer om Jerusalem senare…. Vi checkar in på vårt hotell ”Shalom”. Tack för idag!!

2 kommentarer:

  1. TACK för att också vi som befinner oss i ett kallt och ruggigt nordland får vara ned på resan. Varje morgon måste jag kolla av vad som hänt. / DH

    SvaraRadera