torsdag 29 oktober 2009

Dagbok från Israelresan


Dag 1 jag ska försöka skriva dagbok från min Israelresa. Bodde över på Arlanda natten tills idag. Hade klockan på väckning 4:50 och skulle försöka vara vid inchecknings desken kl 5:10 men kom först 5:20. Ett par makar väntade på mig, de hade aldrig flugit tidigare. Du förstår sa kvinnan, vi har aldrig flugit, vi är bönder från Småland. Allt gick bra. Johannes Amritzer var också på plats och hade med sig en kille som heter Omid, nyfrälst sedan 6 månader och med ursprung från Iran. Vi flög via Wien till Tel Aviv, vi var 48 personer på flyget från vår grupp och 16 personer som hade kommit med ett annat flyg en dag tidigare. Totalt var vi 64 personer.
7-8 personer i gruppen är mellan 10-17 år, resten mellan 20 –75, som ett stort släktkalas. När vi landat i Tel Aviv kommer en av ”papporna” till mig och fråga om det blir dop, för hans två döttrar vill så gärna döpas på resan. –Visst blir det dop, svara jag.
Efter att vi fått våra väskor går vi ut till bussen, 2,5 tim körning till hotellet vid Gennesarets norra strand. Jag berättar lite allmänt vad som väntar på resan. Daniel Viklund, Johannes Amritzer och guiden Joen presenterar sig för gruppen. Johannes berättar om sitt ursprung från Österrike och hur hans farfar en gång kämpat för Hitler och hur han vid en tidigare resa grät då han kom till Yad Vashem (en minnesplats efter judeutrotningen) och såg allt judarna gått igenom. Han berättade hur Teodor Herzl blev Sionismens grundare och förkämpe i modern tid. Under resan till Gallilen mörknar det men gruppen får veta att vi kör på kustvägen via Sharonslätten, sedan genom Samariens bergspass där det finns många byar med israel araber, totalt är ca 1 miljon av israels 7,3 miljoner invånare är araber och sedan över 80 % judar.Vi kommer ut på Harmageddonslätten, på grund av mycket trafik tar resan lite längre tid än den brukar. 7:30 är vi framme, vi får våra rum, en trevlig hotell anläggning med småhus, sedan blir det 4 rätters middag och en kort informationsträff där jag berättar om morgondagen. Daniel sjunger lite hebreiska sånger med gruppen och stämningen känns riktigt bra. När gruppen sjunger ”jag blir så glad då jag ser dig” då flinar alla, men Daniel berättar att orden egentligen syftar till ”då jag ser Jerusalem”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar